RIBA Stirling Prize

by | Dec 12, 2019 | #design

Mikhail Riches and Cathy Hawley have won the 2019 RIBA Stirling Prize for their groundbreaking Goldsmith Street project in Norwich – only the second time in the award’s history that a housing scheme has scooped the prestigious honour…

Finding Goldsmith Street takes you through a very typical English provincial city residential neighbourhood. Goldsmith Street is an exception though in that it captures the spirit of a very special place.


The architects won this Norwich City Council scheme of just over a hundred dwellings over a decade ago, and have worked and re-worked it, each time keeping their aim of creating a highly sustainable community in mind.

The eventual layout is a simple series of seven terrace blocks arranged in four lines. An immediate connection with a very recognisable urban layout, the architects were able to convince the planners to accept a narrow 14m between blocks – effectively the street width – through a careful design of windows to minimise overlooking, and a very thoughtful asymmetric roof profile that allows good sunlight and daylight into the streets. The result is a very dense development, but one that is in no way oppressive.

Riches said of the project:

“Our scheme is dense and low rise. We provided many more houses than other schemes, which were mainly flats – thus better values from the site. Future maintenance has been minimised by designing flats whereby every flat has a front door onto the street, with its own staircase and lobby at street level – designing out all internal common parts.

“Mostly two storeys, houses are given the occasional dormer to provide a third bedroom. Most of the principle rooms, face south. Generous kitchen / dining rooms form the heart of each house.”

Although the layout has a traceable link with the English housing tradition, the rest of the project is very modern in its conception. Black glazed pantiles, mitred as they go from a roof covering to a wall covering, perforated metal brise soleil, and the new detailing associated with energy conscious design are wholly contemporary. The brick is also contemporary, with characteristic intentional white efflorescence colouration, set in a mews or small terrace layout.

To be certified Passivhaus, the windows had to be smaller than the proportion in a Georgian or Victorian terrace, so the architects have used a set-back panel around the windows to give an enlarged feel, and panels of textured brick have been introduced into the main elevations, again to balance the feel of the fenestration along the terrace.


Provision for parking has been pushed to the perimeter, so the streets feel safe and ‘owned’ by pedestrians rather than cars. Bin stores have been thoughtfully used in the front gardens to create buffer zones between the public footpath and the front doors, giving a humane gradation of public to private territory. The ‘back street’ has gardens and a pathway down the centre that has been fully landscaped, although the path takes a wavy course that stops the sense of a ‘back alley’ and gives a welcome curving foil to an otherwise rectilinear scheme.


The architects have worked particularly hard to keep the standard of workmanship up to a very high level. Social tenants get impressively high specification interiors – in both the end-of-terrace flats and the central terrace houses. Passivhaus detailing has nicely accommodated the mechanical ventilation Heat Recovery (MVHR) units in the interiors, and the services intakes have been intelligently controlled.

Each dwelling has a range of providers’ services pre-wired, so that they can be connected on demand, without the need for a service providers’ to come in later and drill through vital vapour barrier lines.The Stirling Prize Jury said that bringing the reduced energy consumption associated with Passivhaus to mass housing is a great achievement, and one that has taken a large amount of effort and care by the architects.

Mikhail Riches / mikhailriches.com

RIBA / architecture.com

Photography: Tim Crocker / Matthew Pattenden 

RIBA Stirling Prize

by | Dec 12, 2019 | #design

Mikhail Riches and Cathy Hawley have won the 2019 RIBA Stirling Prize for their groundbreaking Goldsmith Street project in Norwich – only the second time in the award’s history that a housing scheme has scooped the prestigious honour…

Finding Goldsmith Street takes you through a very typical English provincial city residential neighbourhood. Goldsmith Street is an exception though in that it captures the spirit of a very special place.


The architects won this Norwich City Council scheme of just over a hundred dwellings over a decade ago, and have worked and re-worked it, each time keeping their aim of creating a highly sustainable community in mind.

The eventual layout is a simple series of seven terrace blocks arranged in four lines. An immediate connection with a very recognisable urban layout, the architects were able to convince the planners to accept a narrow 14m between blocks – effectively the street width – through a careful design of windows to minimise overlooking, and a very thoughtful asymmetric roof profile that allows good sunlight and daylight into the streets. The result is a very dense development, but one that is in no way oppressive.

Riches said of the project:

“Our scheme is dense and low rise. We provided many more houses than other schemes, which were mainly flats – thus better values from the site. Future maintenance has been minimised by designing flats whereby every flat has a front door onto the street, with its own staircase and lobby at street level – designing out all internal common parts.

“Mostly two storeys, houses are given the occasional dormer to provide a third bedroom. Most of the principle rooms, face south. Generous kitchen / dining rooms form the heart of each house.”

Although the layout has a traceable link with the English housing tradition, the rest of the project is very modern in its conception. Black glazed pantiles, mitred as they go from a roof covering to a wall covering, perforated metal brise soleil, and the new detailing associated with energy conscious design are wholly contemporary. The brick is also contemporary, with characteristic intentional white efflorescence colouration, set in a mews or small terrace layout.

To be certified Passivhaus, the windows had to be smaller than the proportion in a Georgian or Victorian terrace, so the architects have used a set-back panel around the windows to give an enlarged feel, and panels of textured brick have been introduced into the main elevations, again to balance the feel of the fenestration along the terrace.


Provision for parking has been pushed to the perimeter, so the streets feel safe and ‘owned’ by pedestrians rather than cars. Bin stores have been thoughtfully used in the front gardens to create buffer zones between the public footpath and the front doors, giving a humane gradation of public to private territory. The ‘back street’ has gardens and a pathway down the centre that has been fully landscaped, although the path takes a wavy course that stops the sense of a ‘back alley’ and gives a welcome curving foil to an otherwise rectilinear scheme.


The architects have worked particularly hard to keep the standard of workmanship up to a very high level. Social tenants get impressively high specification interiors – in both the end-of-terrace flats and the central terrace houses. Passivhaus detailing has nicely accommodated the mechanical ventilation Heat Recovery (MVHR) units in the interiors, and the services intakes have been intelligently controlled.

Each dwelling has a range of providers’ services pre-wired, so that they can be connected on demand, without the need for a service providers’ to come in later and drill through vital vapour barrier lines.The Stirling Prize Jury said that bringing the reduced energy consumption associated with Passivhaus to mass housing is a great achievement, and one that has taken a large amount of effort and care by the architects.

Mikhail Riches / mikhailriches.com

RIBA / architecture.com

Photography: Tim Crocker / Matthew Pattenden 

DESIGNER KITCHEN & BATHROOM MAGAZINE HAS GONE GREEN!

Categories

CORIAN DESIGNER AWARD TROPHIES | MATERIALISE CREATIVE DESIGN

DESIGNER AWARDS

Share